Despre silvicultură și protecția naturii cu Mihai Zotta

Material realizat în cadrul proiectului ”Oameni pentru Natură”, realizate de catre ProPark – ProPark Fundația pentru Arii Protejate. În cadrul proiectului a fost realizată o serie de 5 filme care cuprinde poveștile oamenilor care lucrează în ariile protejate din România și în domeniul conservării în generalAcesta va reprezenta un prim pas în direcția recunoașterii, promovării și stimulării profesionalismului și leadershipului în domeniul protecției naturii din România.

Cea mai mare parte a ariilor protejate din România sunt acoperite de ecosisteme forestiere. Managementul pădurilor este astfel deosebit de relevant pentru protecția naturii din țara noastră, un procent important din ariile protejate fiind administrat de autoritățile silvice de stat și private. Cum trebuie însă gestionate pădurile pentru a conserva valorile naturale din ariile protejate?

Mihai Zotta este inginer silvic și are o experiență practică de 25 ani, din care 15 în domeniul protecției naturii și ariilor naturale protejate. În prezent este Director tehnic la Fundația Conservation Carpathia, unde concepe și coordonează un complex de activități, cuprinzând managementul ariilor protejate, cinegetic și al pădurilor, reconstrucția ecologică, dezvoltarea ecoturismului și integrarea conservării în dezvoltarea locală.

Renaturarea unor păduri cu o compoziție naturală de fag și brad, dar care acum 55-60 de ani a fost înlocuită cu o plantație de molid, este una dintre activitățile pe care le coordonează în amonte de Sătic. În luna august l-am însoțit pe Mihai în zona acestui proiect îndrăzneț, ocazie cu care ne-a împărtășit câteva din reflecțiile și perspectivele sale privind abordările necesare în silvicultură pentru asigurarea sustenabilității societății.

Despre Fundația Conservation Carpathia: www.carpathia.org


Proiect finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România prin programul Spaţii Verzi.

România Sălbatica – https://romaniasalbatica.ro/

NTD Film – https://ntdfilm.ro/descoperaromaniasalbatica/

Dă mai departe ...

Postari similare