Material realizat în cadrul proiectului ”Oameni pentru Natură”, realizate de catre ProPark – ProPark Fundația pentru Arii Protejate. În cadrul proiectului a fost realizată o serie de 5 filme care cuprinde poveștile oamenilor care lucrează în ariile protejate din România și în domeniul conservării în general. Acesta va reprezenta un prim pas în direcția recunoașterii, promovării și stimulării profesionalismului și leadershipului în domeniul protecției naturii din România.
Protecția naturii implică și protecția unor specii iar biologii au un rol esențial în acest sens. Protecția păsărilor este un domeniu fascinant și deosebit de important datorită rolului ecologic esențial al acestor viețuitoare. În România au fost observate circa 386 specii de păsări iar 162 de arii protejate au fost înființate pentru protecția acestora. Numărul specialiștilor activi în acest domeniu este însă insuficient, fiind estimat la mai puțin de 100 persoane.
Szilárd J. Darόczi ne oferă o scurtă incursiune în gama largă și fascinantă de activități dedicate protecției păsărilor pe care el și colegii de breaslă le desfășoară în fiecare an, în diferite zone din țară. În această vară, l-am însoțit pe Szilárd și o parte dintre colegii săi la inelarea puilor de acvilă țipătoare mică – activitate pe care Asociația ”Grupul Milvus” o desfășoară de peste 10 ani în zona Dealurile Târnavelor – Valea Nirajului. Inelarea păsărilor, prin informațiile pe care le oferă, contribuie la stabilirea măsurilor necesare de protecție a păsărilor. Szilárd ne împărtășește câteva perspective privind ocupația de ornitolog și motivațiile sale personale pentru a activa în acest domeniu.
De profesie silvicultor, Szilárd este dedicat protecției păsărilor, activând ca ornitolog de 17 ani, alături de Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii ”Grupul Milvus” din Târgu Mureș. Szilárd coordonează și se implică cu pasiune în proiecte naționale și trans-frontaliere de inventariere, monitorizare și conservare a unor specii de păsări, este autor al unor publicații de specialitate și inelator licențiat, membru al Comitetului de Rarităţi Avifaunistice din România.
Despre „Grupul Milvus”: www.milvus.ro
Filmările sunt realizate în situl Natura 2000 Dealurile Târnavelor – Valea Nirajului în luna iulie 2018. Mulțumim Asociației „Grupul Milvus” pentru sprijinul acordat în realizarea acestui film.
Proiect finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România prin programul Spaţii Verzi.
România Sălbatica – https://romaniasalbatica.ro/