JuniorRanger.RO își propune să devină o platformă interactivă, dedicată promovării activităților educative pentru cunoașterea naturii, precum și a inițiativelor pentru protecția și conservarea biodiversității.
Website-ul este organizat sub forma unui portal informativ adaptat la tehnologiile actuale, pentru o accesare mai intuitivă a conținutului. În meniul „NATURĂ”, sunt grupate articole de prezentare a potecilor tematice și articole despre arii protejate unde recomandăm organizarea de activități educative în natură. În meniul „AVENTURĂ” sunt prezentate și promovate diferite activități educative desfășurate, care au și rol de model pentru alți organizatori de activități de tip Junior Ranger. În meniul „INFO” sunt prezentate informații noi, precum și recomandări de instrumente și materiale utile, atât pentru juniori cât și pentru educatori. Pentru creșterea interactivității sunt integrate în website și postări facebook, instagram, albume foto, videoclipuri și playlist-uri (din canalul youtube Junior Ranger).
„Nu ne propunem să ținem copii și tinerii lipiți de monitor, telefon sau tabletă… urmărim să facilităm accesul copiilor și educatorilor, la informații și resurse utile pentru organizarea și desfășurarea de activități educative în natură.” Roşca Alin, coordonator proiect.
Prin intermediul website-ului vor fi promovate activități, proiecte, materiale educative și informative realizate de diferite organizații și instituții din țară.
Prin activitățile planificate în anul 2019, ne propunem să contribuim la creșterea vizibilității activităților educative de tip „Junior Ranger” în România. Activitățile educative planificate în acest an, vor sta la baza colectării de imagini și filmări necesare pentru realizarea unor serii de videoclipuri educative în care vom prezenta activitățile tematice desfășurate. Ne propunem și realizarea unor materiale vizuale mai generale (despre arii protejate, specii de plante si animale, etc) precum și alte materiale realizate și prezentate de junior rangeri.
În perioada MAI–OCTOMBRIE 2019, am organizat mai multe activităţi educative pe potecile tematice din împrejurimile Turzii (drumeţii, concursuri, activităţi de observare şi ateliere educative). Activităţile s-au adresat în principal tinerilor din Turda şi din comunele de pe Valea Arieşului, dar şi copiilor şi turiştilor aflaţi în vacanţă în comunele situate în vecintatea sitului Natura 2000 Trascău.
Detalii: JunioriVara 2019
„Prin activitățile și materialele realizate în cadrul proiectului, dorim să promovăm rolul activităţilor de tip Junior Ranger în rândul comunităţilor locale, dar şi a vizitatorilor şi turiştilor, atât ca programe educative, dar şi ca activităţi model pentru dezvoltarea unor pachete ecoturistice locale (programe de turism pentru familii, programe tematice de cicloturism, drumeție, fotografie, observarea plantelor şi animalelelor)” Roşca Alin, coordonator proiect
Pentru desfăşurarea în siguranţă a activităţilor educative, este necesară monitorizarea potecilor tematice și a traseelor turistice de acces şi intervenţia în mod regulat prin acţiuni de întreţinere şi reamenajare. Am organizat mai multe activităţi de amenajare si refacere a potecilor tematice și a traseelor turistice, la care au participat în mod voluntar, iubitorii de natură din zonă.
Detalii: Voluntariat pentru natură
Proiectul JuniorRanger.RO a fost coordonat de Fundaţia de Ecologie şi Turism “Potaissa” şi realizat în parteneriat cu CETM Albamont. Proiect finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, în cadrul componentei Arii protejate a programului Spaţii Verzi.
Informaţii suplimentare:
Tel. 0744.678674, e-mail: info@juniorranger.ro, www.juniorranger.ro, facebook/JuniorRanger.RO