Descoperă ariile protejate de pe Valea Arieşului

Descoperă ariile protejate de pe Valea Arieşului, locul unde trăiesc peste 1000 de specii de plante şi animale. Sunt multe poveşti de spus şi multe comori ascunse în aceste locuri, care aşteaptă să fie descoperite …

In luna Mai 2017, am inceput amenajarea unei noi poteci tematice în rezervaţia naturală Scăriţa-Belioara. Am defăşurat activităţi de amenajare a potecii şi a traseelor turistice, refacerea marcajelor turistice, realizare si amplasare panouri informative, amenajare locuri de popas. Pe parcursul verii am desfasurat activitati de reamenajare si pe alte poteci tematice din zona. Activităţile au fost realizate prin implicarea voluntară a iubitorilor de natura din Turda şi împrejurimi.

Mai multe informatii: Poteca tematica “Natura in Culori” – Rezervatia Naturala Scarita-Belioara

Potecile tematice se deosebesc de alte tipuri de poteci turistice, prin existenţa unor panouri informative amplasate de-a lungul potecii. Amenajate cu grijă, potecile tematice pot deveni instrumente valoroase de educaţie pentru „lecţii în aer liber” sau pur şi simplu o modalitate de a transforma o drumeţie obişnuită într-o experienţă memorabilă.” (Alin Roşca, coordonator proiect)


In perioada 21-28 mai 2017, am organizat diferite activităţi educative şi informative sub egida “Zilele Junior Ranger (prezentări, concursuri şi expoziţii tematice). Ziua Biodiversităţii am sărbătorit-o în natură, prin activitatea Foto-Safari pe poteca tematică educativă „Natura în Culori”, din rezervaţia naturală Scăriţa-Belioara.


Duminică, 11 iunie 2017, juniorii din Turda si imprejurimi au pornit in Aventura Junior Ranger.

Activitatea s-a desfăşurat sub forma unei drumeţii în rezervaţia naturală Cheile Turzii. Scopul activitatii a fost unul educativ-recreativ şi au fost pregatite si finalizate mai multe probe, cum ar fi orientarea cu busola şi harta pe poteca tematică „Detectivii naturii”, completarea caietului educativ „Junior Ranger” şi parcurgerea unui traseu de escaladă. La final, toti participantii au primit insigna şi certificatul Junior Ranger.

Mai multe informatii: Aventura Junior Ranger 2017


În perioada Iunie – Septembrie 2017, au fost organizate mai multe activităţi educative (drumeţii, concursuri, activităţi de observare şi ateliere educative). Activităţile au fost adresate în principal copiilor si tinerilor din Turda şi din comunele de pe Valea Arieşului, dar şi copiilor şi turiştilor aflaţi în vacanţă în comunele situate în vecinatatea sitului Natura 2000 Trascău.

Informatii suplimentare: Juniori-Vara 2017

La final de proiect, pentru a veni in sprijinul vizitatorilor, dar si a organizatorilor de activitati educative in ariile protejate de pe valea Ariesului, am realizat 2 materiale suport – un caiet pentru activitati Junior Ranger si o brosura informativa despre potecile tematice si ariile protejate de pe Valea Ariesului. Materialele sunt distribuite in cadrul activitatilor educative Junior Ranger.

     

„Activităţile tematice pentru cunoaşterea naturii contribuie la o mai bună înţelegere a rolului rezervaţiilor naturale pentru comunităţile locale şi oferă un suport pentru dezvoltare turistică responsabilă. În acelaşi timp, tinerii pot învăţa cum să gândească în mod responsabil şi să se implice pentru conservarea, protecţia şi promovarea valorilor naturale şi culturale de patrimoniu. Parcurgerea potecilor tematice oferă posibilitatea unor „lecţii în aer liber” pentru copii sau pur şi simplu o modalitate de a transforma o drumeţie obişnuită într-o experienţă inedită şi fascinantă.” (Alin Roşca, coordonator proiect)


Proiectul “Descoperă ariile protejate de pe Valea Arieşului” este coordonat de Fundaţia de Ecologie şi Turism “Potaissa” şi realizat în parteneriat cu Administraţia Natura 2000 Trascău. Proiectul este finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL Romania, în cadrul componentei Arii protejate a programului Spaţii Verzi.

Junior Ranger “Potaissa” este un program educativ adresat tinerilor din Turda şi împrejurimi.
Prin organizarea de activităţi pentru cunoaşterea şi protecţia naturii şi prin realizarea de poteci tematice, se urmăreşte diversificarea activităţilor educative şi de recreere la nivel local.

Informaţii suplimentare:
Junior Ranger POTAISSA (program coordonat de Fundaţia de Ecologie şi Turism “Potaissa”)
Tel. 0744.678674, e-mail: potaissa@juniorranger.ro, web: www.juniorranger.ro, Facebook

 

Galerie foto Google+: Descopera ariile protejate de pe Valea Ariesului (foto)


Dă mai departe ...

Postari similare