Scărița-Belioara – Natura în culori


Cu răbdare şi în linişte, urmărind paşii sau urmele lăsate de animale, cu binoclul la ochi şi cu aparatul de fotografiat în mână, vom descoperi o altă lume şi alte moduri de viaţă …

Traseul se află în rezervaţia naturală Scăriţa-Belioara, pe platoul calcaros ce poarta numele de “Şesul Craiului”
Cai de acces: Staţiunea Muntele-Baişoara, Poşaga, Ocoliş. Accesul dinspre valea Poşegii străbate pante înclinate şi alunecoase !!!
Lungime: 1,2 km; Diferență de nivel: 40 m
Durată: 2 ore (inclusiv activitate de interpretare) – Durata pentru acces la rezervaţie şi intoarcerea (4-6 ore) !
Poteca tematică se suprapune parţial peste traseul turistic care parcurge rezervaţia (marcaj punct roşu)
Atenţie !!! Pe traseu nu există surse de apă potabilă !

Descoperă, Învață, Protejează …

La intrarea în rezervaţie (în partea estică şi vestică) sunt amplasate 2 panouri care oferă informaţii generale despre poteca tematică, harta traseului tematic, activităţi recomandate în perimetrul rezervaţiei şi informaţii despre siturile Natura 2000 Trascău.

Panoul 1 – Natura în culori – panoul este situat la contactul dintre pădure şi pajişti, înconjurat de ienuperi şi tufe de tulichină, frumos mirositoare. Aici vom descoperi Natura în Culori şi vom afla şi informaţii despre cum s-au transformat aceste locuri pe parcursul a sute de milioane de ani.

Panoul 2 – Descoperă Scărița-Belioara – panoul este amplasat la marginea platoului calcaros, de unde se deschide o panoramă superbă deasupra abruptului, spre valea Belioara. Aici vom identifica locurile din împrejurimi şi vom înţelege cum s-a format relieful.

Panoul 3 – Flori și fluturi la Șesul Craiului – în pajiştea de la Şesul Craiului au fost descoperite numeroase specii de plante, atât specii termofile cât şi relicte glaciare. Tu câte specii crezi că vei descoperi ?

Panoul 4 – Stâncăriile calcaroase – panoul se află la deasupra ţancurilor stâncoase de la Groapa Mare, în vecinatate la Colţul lui Bleanţ. În acest loc desluşim detaliile reliefului pe calcare, atât relieful rezultat ca urmare a acţiunii de dizolvare a apei, cât şi formele rezultate ca urmare a activităţilor de îngheţ-dezgheţ.

Panoul 5 – Ecosistemul pădurii – panoul se află în pădurea de pe versantul nordic, unde întâlnim diferite specii de arbori şi arbuşti. În ultimii ani, datorită incendiilor şi furtunilor, suprafaţa pădurii a scăzut foarte mult. Pădurea căzută este foarte importantă şi reprezintă casă pentru numeroase specii de insecte, nevertebrate, pasări mici, amfibieni şi reptile.

Panoul 6 – Casa animalelor și păsărilor – pădurea, pajiştea şi abrupturile freamătă de viaţă, de la formele cele mai simple până la mamifere mari. Alternanţa de stâncării şi pajişti oferă posibilităţi de hrănire pentru diferite specii de răpitoare, dar şi pentru specii rare care şi-au făcut cuibul pe stânci.

Cu puţin noroc şi multă atenţie, la Scăriţa-Belioara putem observa în linişte numeroase specii de plante si animale, pline de CULOARE !


Materiale educative si informative:

Poteca tematică “Natura în Culori” – Scăriţa-Belioara (2017)

Pliant informativ (RO)
Harta poteca tematică (RO)

Prognoza meteo pentru următoarele 7 zile – Scărița-Belioara


 Harta si traseu:


Link-uri harti si track gps: Natura in Culori – Google Map, Natura in Culori – GPSies

Link: Ayvri.com – Poteca tematică „Natura în culori”


Poteca tematică a fost amenajată în cadrul proiectului “Descoperă ariile protejate de pe Valea Arieşului”, proiect coordonat de Fundaţia de Ecologie şi Turism “Potaissa” şi realizat în parteneriat cu Administraţia Natura 2000 Trascău. Proiectul este finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL Romania, în cadrul componentei Arii protejate a programului Spaţii Verzi.

Dă mai departe ...

Postari similare