Împreună cu delegaţii din oraşele înfrăţite cu Turda, am avut ocazia de a desfăşura diferite activităţi pe tema conservării şi promovării siturilor Natura 2000, cu scopul de identifica puncte comune de interes şi de a planifica activităţi şi proiecte viitoare.
Biodiversitate in arii protejate
În perioada 28-30 August 2014, au avut loc mai multe activităţi de informare şi promovare a patrimoniului natural din împrejurimile Turzii, la care au participat reprezentanţi din localităţile înfrăţite cu Turda: Angoulême (Franţa), Hódmezővásárhely, Bihartorda, Kiskunfélegyháza (Ungaria), Torda (Serbia) şi Szydłowiec (Polonia).
Vizita delegaţiilor străine a fost posibilă datorită implementarii proiectului “Building our future, we design Europe’s future” finanţat de Uniunea Europeană, prin programul Europa pentru Cetăţeni 2014, proiect coordonat de Primăria Municipiului Turda, prin Serviciul Finanţări Externe şi Relaţii Internaţionale.
“Prin intermediul activităţilor desfăşurate am urmărit să punem în valoare potenţialul siturilor Natura 2000 din împrejurimile Turzii, precum şi promovarea unor modele de activităţi de management responsabil în ariile protejate. Împreună cu delegaţii din cele 6 ţări europene, am avut ocazia să discutăm despre modul în care este organizată activitatea de protecţie și promovare a ariilor protejate la nivelul fiecărui stat şi totodată să identificăm puncte comune de interes în vederea realizării unor activităţi şi proiecte viitoare. Au fost identificate 3 direcții principalele de colaborare, cum ar fi: protecție şi conservare în siturile Natura 2000; educaţie pentru cunoaşterea naturii; integarea programelor de ecoturism în strategiile locale de dezvoltare turistică.” Alin ROȘCA (Fundaţia Potaissa)
Joi, 28 August 2014, la sediul Fundaţiei de Ecologie şi Turism Potaissa, am organizat atelierul de lucru cu tema “Ariile protejate în relaţie cu comunitatea”. La final, în cadrul reuniunii în plen a participanţilor, au fost prezentate concluziile discuţiilor purtate la atelierele de lucru.
Vineri, 29 August 2014, cu prilejul organizării târgului ONG „Parteneri pentru Turda, voluntari pentru comunitate”, la standul Fundaţiei Potaissa am prezentat informaţii despre ariile protejate din împrjurimi, precum şi informaţii şi detalii despre poteca tematică “Pietrele Vorbitoare”, un exemplu de valorificare şi promovare responsabilă a patrimoniului natural.
Sâmbătă, 30 August 2014, a fost organizată o aplicaţie de teren, prin care am dorit să prezentăm modele de management adecvat în situl Natura 2000 Trascău.
În prima parte a zilei ne-am deplasat spre comuna Rimetea, unde am prezentat informaţii despre modul de administrare şi management al sitului, iar prin vizita comunei Rimetea am oferit exemple concrete de valorificare a protenţialului ecoturistic de la nivel local.
În partea a doua a zilei, ne-am deplasat pe valea Arieşului, la Sălciua, unde am parcurs poteca tematică “Pietrele Vorbitoare”, potecă realizată de Fundaţia de Ecologie şi Turism “Potaissa” în acest an, în cadrul unui proiect finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, în cadrul programului Spaţii Verzi.