La sfârşit de săptămână, juniorii au participat la Foto Safari, pe poteca tematică Pietrele Vorbitoare, pentru a învăţa lucruri noi despre rezervaţiile naturale din împrejurimile Turzii şi au transformat o zi de iunie intr-o experienţă memorabilă.
Duminică, 8 iunie 2014, tinerii din Turda şi împrejurimi au participat la o activitate educativă model, pe poteca tematică „Pietrele Vorbitoare”, din zona Şipote (Valea Arieşului, Masivul Bedeleu).
Activitatea a avut ca scop promovarea noii poteci tematice realizate, a specilor protejate de plante și animale din rezervaţiile naturale şi a siturilor Natura 2000 Trascău. Cu ajutorul aparatelor de fotografiat am învăţat să facem fotografii frumoase şi corecte (tehnic şi artistic) și am făcut fotografie de peisaj, fotografie „macro” şi am inclus şi omul în fotografii (portret, instantanee).
“Activităţile educative pentru cunoaşterea naturii pot pune în valoare rezervaţile naturale, pot oferi tinerilor experienţe inedite şi fascinante legate de natură şi să contribuie la o mai buna înţelegere a rolului rezervaţiilor naturale pentru comunităţile locale. În acelaşi timp, tinerii pot învăţa cum să gândească în mod responsabil şi să se implice pentru conservarea, protecţia şi promovarea valorilor naturale şi culturale de patrimoniu. Amenajate cu grijă, potecile tematice pot deveni instrumente valoroase de educaţie pentru „lecţii în aer liber” sau pur şi simplu o modalitate de a transforma o drumeţie obişnuită într-o experienţă memorabilă.” (Alin Roşca, coordonator proiect).
În luna Mai 2014, am organizat mai multe activităţi pentru realizarea potecii tematice „Pietrele Vorbitoare”. Au fost desfăşurate activităţi de amenajare şi marcare poteci, realizare şi amplasare panouri informative, amenajare izvoare şi locuri de popas. Activităţile au fost realizate prin implicarea voluntară a iubitorilor de natură din Turda şi împrejurimi.
Panourile informative amplasate de-a lungul potecii au o grafică plăcută şi prezintă informaţii despre relieful format pe calcare, habitate si specii caracteristice de plante şi animale precum şi despre importanţa acestor locuri în viaţa şi activităţile omului.
În perioada Iunie – Septembrie 2014, vor fi organizate mai multe activităţi educative pe poteca tematică (drumeţii, concursuri, activităţi de observare, ateliere educative, etc). Activităţile sunt adresate în principal tinerilor din Turda şi din comunele de pe Valea Arieşului, aflate în vecinatatea sitului Natura 2000 Trascău. Vom organiza activităţi tematice şi pentru copii şi turiştii aflaţi în vacanţă în comunele situate în apropierea traseului tematic. (Sălciua, Poşaga, Ocoliş).
Proiectul „Poteca tematică Pietrele Vorbitoare” este coordonat de Fundaţia de Ecologie şi Turism “Potaissa” şi realizat în parteneriat cu Administraţia Natura 2000 Trascău. Proiectul este finanţat de Fundaţia Pentru Parteneriat şi MOL Romania, în cadrul componentei Arii protejate a programului Spaţii Verzi.
Informaţii suplimentare:
Junior Ranger POTAISSA (program coordonat de Fundaţia de Ecologie şi Turism “Potaissa”)
Tel. 0744.678674, e-mail: potaissa@juniorranger.ro, web: www.juniorranger.ro
Facebook: http://www.facebook.com/JuniorRanger.RO
Imagini: Poteca tematica Pietrele Vorbitoare