Bedeleu (Șipote) – Pietrele Vorbitoare

Bun venit în lumea Pietrelor Vorbitoare, o lume de poveste, un tarâm magic, cu legende misterioase, cu peșteri și cascade, cu animale și plante rare, cu oameni harnici și gospodari … o lume în care pietrele au învăţat să vorbească şi să ne spună povești frumoase 🙂

Traseul se află în comuna Sălciua, cu acces din DN Turda-Câmpeni. Accesul se face de la intrarea în Sălciua de Jos (dinspre Turda), traversând puntea de lemn, sau din centrul comunei pe drumul catre peștera Huda lui Papară. Intrarea în poteca tematică se face pe traseul turistic către Peștera Poarta Zmeilor (marcaj cruce roșie)

Lungime: 6 km; Diferența de nivel 300 m (425-725m)
Durata: 3-4 ore (inclus și timp pentru interpretare)
Marcaj: Cruce Roșie (panoul 1-5), Triunghi Rosu (5-7), Banda Galbenă (7-8). Dificultate redusă, accesibil tot timpul anului, însa necesită atenție pe pantele înclinate și în locurile alunecoase! (ex. coborâre cascada)

Pentru activități cu durata de 1 zi (minim 10 ore), din poiana Șipote (panoul 5), traseul poate fi prelungit până la Peștera Poarta Zmeilor, pe traseul turistic marcaj cruce rosie, cu întoarcerea pe traseul turistic banda galbenă. Traseu dificil, recomandat persoanelor cu bune cunostințe de orientare în teren, echipați în mod corespunzator.

Descoperă, Învață, Protejează …

Panoul 1 este amplasat la intrarea pe traseu și ne ofera informatii generale despre situl Natura 2000 Trascau, poteca tematică, harta traseului tematic și a traseelor turistice din zona.

Panoul 2 (descoperă Valea Arieșului) este situat la marginea pădurii, de unde se deschide o frumoasă perspectivă asupra văii Arieșului, către satul Sălciua, dar și spre abrupturile de calcar ale Bedelului. Este locul unde aflăm povești despre cum s-a format râul Arieș și care sunt principalele tipuri de roci din zonă.

Panoul 3 (pădurea, casa animalelor) se află în vecinatatea unui izvor cu apă curată și rece, într-o poiană frumoasă, în mijlocul pădurilor de fag. Facem un scurt popas pentru a afla lucruri interesante despre plantele și animalele din pădure.

Panoul 4 (cascadele de travertin) se află la cascadele superioare de pe pârâul Șipote. Aici vom afla poveștile aduse de apele din adâncuri, care au dat naștere reliefului format pe travertin.

Panoul 5 (masivul Bedeleu) se află în poiana Șipote, loc de popas și sursă de apă potabilă pentru continuarea traseelor din zonă. Așezați pe pietrele din poiană, vom admira abrupturile calcaroase ale Bedeleului și vom înțelege cum s-a format lumea subterană, plină de legende și mistere fascinante.

După ce parcurgem poteca turistică, pe curba de nivel, ajungem la panoul 6 (stâncăriile calcaroase), situat la marginea pădurii căzute datorită furtunilor. Este locul unde vedem de aproape stâncariile calcaroase, adăpost pentru numeroase specii de reptile, mamifere și păsări.

Panoul 7 (pajiștile montane) se află la ieșirea din pădure, la bifurcația traseului triunghi roșu cu banda galbenă. Pajiștile și fânețele montane au o diversitate biologică excepțională și reprezintă un habitat caracteristic acestor locuri.

Panoul 8 (omul și activitățile tradiționale) este amplasat într-un loc de belvedere, de unde putem admira satul Sălciua și împrejurimile, pentru a înțelege de ce activitățile agricole și creșterea animalelor sunt foarte importante în aceste locuri.


Materiale educative si informative:

Poteca tematica Pietrele Vorbitoare
brosura, harta traseului tematic, pliant informativ, pliant educativ



  • editura-arthur.ro
  • dacris.net
  • libris.ro

Harta si Track GPS



Prognoza meteo pentru urmatoarele 7 zile – La Sipote (Masivul Bedeleu)



Album foto – Poteca tematică „Pietrele Vorbitoare”




Link: Ayvri.com – Poteca tematică Pietrele Vorbitoare


Poteca tematică a fost amenajată în cadrul proiectului „Poteca tematică Pietrele Vorbitoare”, finanţat de Fundaţia Pentru Parteneriat şi MOL Romania, în cadrul componentei Arii protejate a programului Spaţii Verzi.

Dă mai departe ...

Postari similare