Bedeleu (Șipote) – Pietrele Vorbitoare


În fata ta se deschide o lume de poveste, o lume de piatra, un tarâm magic, cu legende misterioase, cu pesteri si cascade, cu animale si plante rare, cu oameni harnici si gospodari …


Traseul se afla în comuna Salciua, cu acces din DN Turda-Câmpeni. Accesul se face de la intrarea în Salciua de Jos (dinspre Turda), traversând puntea de lemn, sau din centrul comunei pe drumul catre pestera Huda lui Papara. Intrarea în poteca tematica se face pe traseul turistic catre Pestera Poarta Zmeilor (marcaj cruce rosie)

Lungime: 6 km; Diferenta de nivel 300 m (425-725m)
Durata: 3-4 ore (inclus si timp pentru interpretare)
Marcaj: Cruce Rosie (panoul 1-5), Triunghi Rosu (5-7), Banda Galbena (7-8). Dificultate redusa, accesibil tot timpul anului, însa necesita atentie pe pantele înclinate si în locurile alunecoase! (ex. coborâre cascada)

Pentru activitati cu durata de 1 zi (minim 10 ore), din poiana Sipote (panoul 5), traseul poate fi prelungit pâna la Pestera Poarta Zmeilor, pe traseul turistic marcaj cruce rosie, cu întoarcerea pe traseul turistic banda galbena. Traseu dificil, recomandat persoanelor cu bune cunostinte de orientare în teren, echipati in mod corespunzator.

Descoperă, Învață, Protejează …

Panoul 1 este amplasat la intrarea pe traseu si ne ofera informatii generale despre situl Natura 2000 Trascau, poteca tematica, harta traseului tematic si a traseelor turistice din zona.

Panoul 2 (descoperă Valea Arieșului) este situat la marginea padurii, de unde se deschide o frumoasa perspectiva asupra vaii Ariesului, catre satul Salciua, dar si spre abrupturile de calcar ale Bedelului. Este locul unde aflam povesti despre cum s-a format râul Aries si care sunt principalele tipuri de roci din zona.

Panoul 3 (pădurea, casa animalelor) se află în vecinatatea unui izvor cu apă curată și rece, într-o poiană frumoasă, în mijlocul pădurilor de fag. Facem un scurt popas pentru a afla lucruri interesante despre plantele și animalele din padure.

Panoul 4 (cascadele de travertin) se afla la cascadele superioare de pe pârâul Sipote. Aici vom afla povestile aduse de apele din adâncuri, care au dat nastere reliefului format pe travertin.

Panoul 5 (masivul Bedeleu) se află în poiana Șipote, loc de popas și sursă de apă potabilă pentru continuarea traseelor din zonă. Așezati pe pietrele din poiană, vom admira abrupturile calcaroase ale Bedeleului și vom întelege cum s-a format lumea subterană, plină de legende și mistere fascinante.

După ce parcurgem poteca turistică, pe curba de nivel, ajungem la panoul 6 (stâncăriile calcaroase), situat la marginea padurii cazute datorita furtunilor. Este locul unde vedem de aproape stâncariile calcaroase, adapost pentru numeroase specii de reptile, mamifere si pasari.

Panoul 7 (pajiștile montane) se află la ieșirea din pădure, la bifurcația traseului triunghi roșu cu banda galbenă. Pajiștile si fânețele montane au o diversitate biologică exceptională si reprezintă un habitat caracteristic acestor locuri.

Panoul 8 (omul și activitățile tradiționale) este amplasat într-un loc de belvedere, de unde putem admira satul Sălciua și împrejurimile, pentru a întelege de ce activitatile agricole si cresterea animalelor sunt foarte importante în aceste locuri.


Poteca tematică a fost amenajată în cadrul proiectului „Poteca tematică Pietrele Vorbitoare”, finanţat de Fundaţia Pentru Parteneriat şi MOL Romania, în cadrul componentei Arii protejate a programului Spaţii Verzi.


Materiale educative si informative:

Poteca tematica Pietrele Vorbitoare
brosura, harta traseului tematic, pliant informativ, pliant educativ


Harta si Track GPSFotografii

Dă mai departe ...

Postari similare