Aventura Junior Ranger 2010

Sâmbătă 12 iunie 2010, dis de dimineaţă, Rangerii Juniori din Turda şi împrejurimile Turzii şi-au dat întâlnire în Cheile Turzii. Aventura Junior Ranger, este un concurs adresat tinerilor cu vârsta între 10 şi 18 ani şi a cuprins mai multe probe specifice menite să contribuie la cunoaşterea şi promovarea importanţei rezervaţiilor naturale şi a activităţilor educative desfaşurate în natură.

Comorile lui Junior Ranger

După împărţirea pe echipe şi tragerea la sorţi a intrării în concurs, la ora 10:00 s-a dat startul pe traseul de orientare turistică desfăşurat în padurea Vapa, pentru căutarea “Comorilor lui Junior Ranger”. Cu harta în mână, concurenţii au găsit rând pe rând toate cele 10 posturi de control ascunse în pădure (ex. Belvedere, Iesle animale, Cărarea ascunsă, Grota zmeilor, Ascunziş, Fir de apă)
Pe traseu concurenţii au facut 2 pauze la probele teoretice. Primul popas a fost la postul 4, Grădina Fermecată, unde concurenţii au intrat în lumea plantelor şi animalelor. Spre final de traseu, la postul 7, Exploratorul Junior Ranger a verificat cunostinţele concurenţilor cu privire la geografia şi geologia zonei precum şi rolul şi importanţa rezervaţiilor naturale.

Junior Ranger urca-n TOP !
La final de traseu, după o scurtă pauză de hidratare, concurenţii au fost conduşi în defileu la proba de escaladă. După o scurtă introducere în lumea alpininiştilor, cei mai curajoşi membrii din echipe s-au întrecut pe traseul de escaladă “Papagal”. Toţi concurenţii au ajuns în top, fiind departajaţi doar la secunde.

Ora de Himalaya
Introşi din defileu, ne-am aşezat cuminţi şi atenţi pe terasa cabanei Cheile Turzii, unde alpinistul Horia Colibaşanu a fost profesorul nostru la “Ora de Himalaya”. Am vizionat imagini şi filme realizate în ascensiunile lui Horia, pe varfurile de peste 8000 m din Himalaya (http://www.horiacolibasanu.ro/). La final, copii curioşi au pus multe întrebări şi au inceput sa viseze că peste ani, poate vor avea şi ei ocazia să ajungă prin acele locuri.

Dupa înmânarea diplomelor şi împărţirea premiilor, am facut planuri împreună pentru următoarele activităţi educative de vară şi ne-am luat angajamentul să ne revedem la anul la o nouă ediţie a concursului Aventura Junior Ranger.

Activitatea a fost organizată de Fundaţia de Ecologie şi Turism “Potaissa” împreuna cu Serviciul Public Salvamont Cluj, Asociaţia Ecouri Verzi, Asociaţia Alpiniştilor “Pajura” Turda şi Asociaţia Slow Food Turda. Premiile au fost oferite cu sprijinul DaVision, MBS Group şi Marele Alb.

Activitatea a fost realizată în cadrul proiectului “Junior Ranger Potaissa”, finanţat de Fundaţia Pentru Parteneriat şi MOL Romania, în cadrul componentei Arii Protejate a programului Spaţii Verzi.


Dă mai departe ...

Postari similare