Animatori pentru natură


Un număr de 12 adulţi s-au adunat între 17 – 22 iunie, la Centrul de vizitare Nucşoara – Parcul Paţional Retezat, ca să înveţe cum pot să devină animatori în ariile protejate, pentru programele destinate copiilor.

Instruirea a for organizată şi susţinută financiar de către Propark – Fundaţia pentru Arii Protejate, WWF România, Charente Nature si Comité des Jumelages Angoulême-Villes Etrangères din Franţa, Administraţia Parcului Naţional Retezat şi Fundaţia Potaissa din Turda. Participantii au fost de la 3 parcuri naţionale (Munţii Maramureşului, Retezat, Buila-Vânturariţa), 4 ONG-uri, un custode de arie protejată. Trainerii: Alexandre Dutrey şi Mathieu Dorfiac – animatori pentru natură profesionişti, de la organizaţia „Charente Nature” din Angouleme, Franţa şi Alin Roşca de la Fundaţia Potaissa.


Animatori pentru natură

Animatorii sunt un fel de clowni ?

Amândoi te fac să trăieşti emoţii, dar …
Un clown te face să râzi de el, fără ca tu să participi la numărul lui.
Un animator te face să înveţi, distrându-te împreună cu el, fiind şi tu „actor în spectacol”. De la un animator bun înveţi tot timpul ceva, chiar dacă aparent totul e o joacă.

Când eşti cu un clown, te uiţi doar la el.
Când eşti cu un animator în natură, acesta te face să te uiţi în jur şi să observi lucruri pe care nu le-ai mai văzut sau le-ai văzut, dar nu le-ai dat absolut nicio atenţie. Un simplu muşuroi de furnici poate deveni un loc fascinant, plin de poveşti adevărate şi  interesante despre locuitorii lui, munca pe care o fac, felul în care arată casa furnicilor, despre relaţia dintre regină şi supuşii ei, etc.

Un animator bun ştie să transforme limbajul şi informaţia ştiinţifică în ceva accesibil şi foarte atractiv.

Poate fi oricine animator pentru natură ?

„Există nişte condiţii pe care trebuie să le îndeplinească un animator bun: să aibă suflet de copil chiar dacă în certificatul de naştere scrie altceva; imaginaţia lui să se poată lua la întrecere cu imaginaţia celor mici; să îi placă să lucreze cu copiii şi tinerii şi să empatizeze cu ei; să fie în stare să câştige respectul şi încrederea copiilor şi tinerilor; să ştie multe lucruri şi să nu se oprească din a învăţa altele noi.„ Alin Roşca – Fundaţia Potaissa Turda

„Animaţia pentru natură este o activitate cu obiective educaţionale, care face posibilă aprecierea de către publicul larg a bogăţiilor pe care le oferă o arie naturală protejată din punctul de vedere al florei, faunei, habitatelor, prin descoperirea înţelesurilor, relaţiilor şi necesităţilor specifice locului.” Horaţiu Popa – Asociaţia Ecouri Verzi – Cluj

informaţii suplimentare despre curs:
Alin Roşca-  potaissa@potaissa.org, 0744.678674;
Horaţiu Popa- popaehoratiu@yahoo.com, 0745.397655

Informaţii despre organizatori:
www.propark.rowww.charente.nature.free.fr ; www.retezat.rowww.potaissa.org

Dă mai departe ...

Postari similare