De la Scarita la Muntele Mare (video)


La 30 de kilometri de Turda, pe Valea Ariesului, inspre nord in inima muntilor, te asteapta o lume parca neschimbata de mai bine de 100 de ani. Farmecul si frumusetea locurilor este completata de caldura si ospitalitatea locuitorilor. Aici poti vedea cum se muncea si odinioara, poti asista la preparatul bucatelor traditionale, dar si la momente de sarbatoare, care aici sunt cu adevarat speciale. Cele mai importante obiective turistice din regiune sunt: Manastirea de lemn de la Poşaga, Izbucul si Cheile Poşegii, Cheile Runcului, Cheile Pociovaliştei, Colţii Vulturersei, Peştera Casa Zmeului si rezervaţia geo-botanica Scărita-Belioara (peste 1350m altitudine, numeroase specii rare de plante si animale)

Informatii suplimetare: TurdaTurism.RO – Posaga, Ocolis, Scarita


Din satul Buru, urcam pe Valea Ierii, pana in comuna Baisoara. De aici incepem urcusul spre Statiunea Muntele Baisorii, situata la peste 1400m. altitudine. Din statiune pornesc numeroase trasee turistice spre Rezervatia Geobotanica Scarita-Belioara, varful Muntele Mare – 1826m (al 3-lea varf ca altitudine din Muntii Apuseni) si spre Valea Ierii si ruinele cetatii Lita. Exista numeroase trasee accesibile pentru activitatile de ciclism montan, iar iarna, aceste rute sunt accesibile pentru practicarea schului de tura. Statiunea Muntele Baisorii detine si partii de schi amenajate care dispun de mijloace de transport pe cablu.

Informatii suplimetare: TurdaTurism.RO – Muntele Mare


Din comuna Baisoara, putem merge pe Valea Ierii pana la izvorele sale din inima muntelui. Principalele obiective turistice sunt Cetatea Lita, Manastirea Somesul Rece si Rezervatia peisagistica Acumularea Bondureasa. Cetatea Lita (Cetatea Geczy) este o cetate medievală construită pe o stâncă deasupra Văii Iara. Atestată documentar din anul 1324 sub numele „Castrum Leta”, cetatea a avut un trecut foarte zbuciumat. A fost grav avariată ca urmare a exploziei magaziilor de pulbere din subteranele cetății la 12 februarie 1562, în urma unui asediu. În 1569 ruinele și pădurile aferente din vecinătate au fost dăruite lui Geczy Janos care a făcut cetatea din nou locuibilă, descendenții lui locuind aici timp până în a doua jumătate a secolului XVII.

Informatii suplimetare: TurdaTurism.RO – Valea Ierii


Veniti sa descoperiţi Turda si Valea Ariesului. Avem multe poveşti de spus şi cunoastem multe din comorile ascunse ale acestor locuri. Tu trebuie doar sa te pornesti la drum !

Aici vei gasi filme si videoclipuri recomadate de noi, ce pun in evidenta cel mai bine aceste locuri … 

TurdaTurism.RO este o platforma online prin care se urmareste promovarea si sustinerea initiativelor care incurajeaza dezvoltarea locala responsabila si durabila, precum si a micilor afaceri locale care sustin dezvoltarea ecoturistica a a zonei.

Dă mai departe ...