Cheile Tureniului / Pădurea Copandului

Cheile Turenilor sunt un loc minunat, plin de istorie și bogăție naturală. Acestea oferă un peisaj unic, sub formă de canion carstic. În peșteri și grote au fost descoperite urme de locuire din cele mai vechi timpuri. Cheile adăpostesc o varietate mare de plante și animale rare. Este important să le protejăm și pentru generațiile viitoare.

Mai multe informații

Cheile Turenilor sunt situate la contactul Munților Trascău cu Bazinul Transilvaniei și prezintă un relief carstic, modelat în calcarele jurasice, cu un aspect de canion în formă de ”V”. Lungimea cheilor este de 1850 m, iar pereții de calcar au înălțimi cuprinse între 20 m și 105 m. Au fost identificate 29 de peșteri și grote, care sunt în prezent fosile, colmatate și inactive. Prin cercetările arheologice au fost descoperite terase și peșteri locuite, precum și numeroase obiecte, unelte, ceramică, monede şi necropole tumulare.

Cheile Turenilor au fost declarate rezervație naturală mixtă în anul 1993, datorită bogăției sale floristice, faunistice și peisagistice. Pe teritoriul cheilor au fost identificate o varietate mare de specii de plante și animale, unele dintre ele fiind rare, iar din acest motiv sunt protejate.

Dintre plantele rare amintim: Alyssum saxatile, Allium flavum, Avenastrium montanum, Iris pumila, Sesleria rigida haynaldiana, Thymus comosus, Viola jooi, Vinca herbacea, Sorbus cretica etc. Avifauna cuprinde specii rare cum ar fi corbul (Corvus corax), vânturelul roşu (Falco tinunculus), mierla de piatră (Monticola saxatilis), codroşul de munte (Phoenicurus ochruros) şi pietrarul sur (Oenanthe oenanthe). De asemenea au fost identificate numeroase specii de lepidopterele, unele rare (ex. Zerinthia polyxena). Dintre reptile amintim şopârla de ziduri (Lacerta muralis) şi şarpele de aluniş (Coronella austriaca).

Accesul auto se face în principal prin satul Copăceni, pe un drum nemodernizat de aproximativ 3 km, ce se desprinde din drumul europeean E60. Pe trasee turistice se poate ajunge şi din comuna Tureni sau venind de la Cheile Turzii.


Panou informativ realizat în cadrul proiectului JuniorRanger.RO, proiect derulat de către Fundația de Ecologie și Turism Potaissa și C.E.T.M Albamont, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, în cadrul programului Spații Verzi. Informațiile prezentate exprimă exclusiv opinia autorilor, iar Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România nu pot fi făcuţi în nici un fel răspunzători.


Materiale educative si informative:

Poteca tematică Aventură în Epoca de Piatră – Cheile Tureniului

Broșură informativă
Broșură informativă poteca tematică – română / english
Harta traseului tematic
Harta traseului tematic –  română / english
Pliante
Pliant informativ – română / english


Prognoza meteo pentru urmatoarele 7 zile – Cheile Tureniului (Pădurea Copandului)Playlist youtube: Cheile Tureniului

Poteca tematica Aventura in Epoca de Piatra – Cheile Turenilor
brosura, harta traseului tematic, pliant informativ

Brosura

RO / EN

Harta traseului tematic

RO / EN

Pliant informativ

RO / EN


Harta poteci tematice si arii protejate (Google Maps)

Dă mai departe ...

Postari similare