Cu răbdare şi în linişte, urmărind paşii sau urmele lăsate de animale, cu binoclul la ochi şi cu aparatul de fotografiat în mână, vom descoperi o altă lume şi alte moduri de viaţă …
Traseul se află în rezervaţia naturală Cheile Turzii, în pădurea Vapa.
Principala cale de acces auto se face din DN75 (Turda – Câmpeni), din care se desprinde un drum local spre satul Cheia, care apoi continuă până cabană, la intrarea din aval a cheilor. Din Turda, pe jos se poate ajunge pornind din centrul oraşului, fie prin localitatea Sănduleşti, fie pe drumul de culme numit „Drumul Domnilor“ (2 ore de mers pe jos).
Intrarea în poteca tematică se face de la cabana Cheile Turzii, pe punctul roşu spre Crucea Sânduleştilor.
Lungime: 1 km; Diferență de nivel: 200 m
Durată: 2-3 ore (inclusiv activitate de interpterare)
Traseu accesibil tot timpul anului.
Poteca tematică se suprapune parţial pe traseul turistic Circuitul Cheilor Turzii, traseu marcat cu punct roşu.
Atenţie !!! Pe traseu nu există surse de apă potabilă ! Traseul străbate pante înclinate şi alunecoase !
Poteca tematică Detectivii naturii – Cheile Turzii
Panoul 1 este amplasat la intrarea pe traseu şi ne oferă informaţii generale despre poteca tematică, harta traseului tematic, activităţi recomandate în perimetrul rezervaţiei şi despre siturile Natura 2000.
Panoul 2 este situat la marginea unui pâlc de pini, la contactul dintre pădurea Vapa şi povârnişul Emil Pop, de unde se deschide cea mai frumoasă perspectivă asupra defileului Cheilor Turzii. Este locul unde aflăm poveşti despre cum s-au format cheile şi desluşim din depărtare primele forme ale reliefului format pe calcare.
Panoul 3 se află în padurea de fag, casă pentru diferite specii de animale din zonă, în apropierea unei hrănitori (iesle) pentru animale. Fiecare colţişor de stâncă, ochi de apă, pădurea şi tufişurile freamătă de viaţă, de la formele cele mai simple până la animalele de interes cinegetic. Cu puţin noroc şi multă atenţie, aici putem întâlni diferite specii de animale.
Panoul 4 se află la contactul dintre pădure şi pajişti şi reprezintă locul perfect de unde putem descoperi fascinantă lume a păsărilor. Deasupra arborilor dar şi deasupra stâncăriilor putem vedea numeroase specii de păsări. Alternanţa de stâncării şi pajişti oferă posibilităţi de hrănire pentru diferite specii de răpitoare, dar şi pentru specii rare care şi-au făcut cuibul pe stânci.
Panoul 5 se află în „Grădina Botanică“ a Cheilor Turzii, locul unde Erasmus Nyaradi şi Emil Pop au descoperit aproape 1000 de specii de plante … Tu câte specii crezi că vei descoperi ?
Panoul 6 se află la deasupra ţancurilor stâncoase de la Peretele Cald. În acest loc desluşim detaliile reliefului pe calcare, atât relieful rezultat ca urmare a acţiunii de dizolvare a apei (lapiezuri, doline, peşteri) cât şi formele rezultate ca urmare a activiţatilor de ingheţ-dezgheţ (turnuri, creste stâncoase, grohotişuri).
Materiale educative si informative:
Harta și traseu (online)
Prognoza meteo pentru următoarele 7 zile – Cheile Turzii (cabana)